Прослава Светог Саве у Бору

sveti sava4 Празник посвећен првом Архиепископу српском, нашем највећем просветитељу и учитељу Пута који води у живот вечни, светитељу Сави ове године је нарочито свечано прослављен у Бору, како богослужбеним и молитвеним сабрањима у којима је учествовало мноштво верних, нарочито деце светосавске, тако и пратећим садржајима којима је припремљено и продужено литургијско, молитвено прослављање празника нашег највећег светитеља.

У навечерје празника, у великој сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ у Бору, одржано је светосавско духовно вече под називом “ Пред иконом Светог Саве…“. Организатори ове свечаности били су Центар за културу Општине Бор и Црква Светог великомученика Георгија, а  свечаност је својим присуством увеличао Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион. Светосавско вече отворио је хор „Феникс“ из Бора молитвом Оче Наш и интонирањем Химне Светом Сави, а потом је госпођа Тамара Костић из Центра за културу поздравила Епископа, свештенство, представнике локалне самоуправе и све присутне. У својој поздравној беседи, Владика Иларион  је честитао празник светитеља кога славе како црква, тако и држава, како школе, тако и разне културне и друштвене установе, али и позвао све да се запитају не само да ли на прави начин поштујемо нашег највећег светитеља но и да ли заиста ходимо путем којим нас је учио учитељ Пута који води у живот вечни.

   У првом делу програма хор „Феникс“ из Бора, под руководством диригента Александра Губијана отпевао је делове Литургије Св. Јована Златоуста.

   Светосавску беседу произнео је старешина храма Св. великомученика Георгија протојереј Миленко Бајић.

   У другом делу програма наступили су полазници православне етно групе „Ђурђевак“, са ниском композиција отпеваних по византијском напеву, као и духовних песама из  Лире светог владике Николаја.

     На сам Савиндан храм светога великомученика Георгија био је претесан за мноштво верних, нарочито деце, сабраних на Литургији. Након Литургије и резања славског колача, малим ученицима Христове науке подељени су поклон пакетићи. Дародавци су ове године били трговине „Лав“ и „Текијанка“ из Бора.

     Све основне и средње школе у Бору, као и истурена одељења борских основних школа у околним селима прославиле су своју славу уз резање славског колача и пригодне програме.

 

 

 

 

 

 

Share Button

1 Trackback / Pingback

  1. Савиндан у Бору -

Comments are closed.