Архијерејска литургија у Кривељу

125_sretenje_vНа празник Сретења Господњег, у недељу,15. фебруара 2015. године ,Његово Преосвештенство Епископ тимочки Г. Иларион учинио је канонску визитацију селу Кривељ и одслужио Свету архијерејску литургију у Храму Свете Тројице,уз саслужење протојереја Ратка Тобића,старешине храма, протојереја-ставрофора Душана Ћирића,Архијерејског намесника борско-поречког,протојереја Миленка Бајића,пароха петог борског и јереја Немање Тобића,пароха зајечарског. Црква је била препуна верног народа и дечице,који су дошли да чују живу реч Божију.

У пригодној беседи Епископ Иларион рекао је да по први пут служи Литургију у овом светом храму и да ће Бог дати и времена и здравља да буде још оваквих лепих окупљања,лепих и због празника ,који данас прослављамо,лепих и због броја верних ,овде окупљених а нарочито због броја деце,која предстоје у првим редовима и заједно са свима нама узносе молитве Господу.Владика Иларион је још рекао да управо данашњи празник,празник  Сретења Господњег ,када је Господ наш Исус Христос ,40 дана након рођења , био донет у Храм ради посвећења Господу и Господ који је био мало дете као и управо ова дечица данас овде окупљена,показује нам које је  наше призвање а то је да човек ,од кад се роди,треба да буде од стране родитеља посвећен Господу.Деца као највећи дар божји људима овде на земљи, ради продужења живота, треба да буду тако и узвраћена Господу,посвећена Господу.На крају беседе,Владика Иларион пожелео је вернима да им Господ подари јаку веру,чврсту љубав, стрпљење, да се уздржимо од оговарања, од псовања ,да се уздржимо од свакодневних ситница и прохтева и Господ ће нам то урачунати у добро дело. Пред нама је велики пост ,предстоји нам велика борба али уједно и велика благодат и велика радост коју ће нам Господ подарити по милости својој у дане ,не само Васкрсења Његовог него и у оне предпразничне дане ,у дане Врбице, за празник Цвети и ону тиху радост коју очекујемо преко читаве Страсне седмице ,јер кроз страдање Господа ми наслућујемо радост…

После Свете литургије Епископ Иларион са свештенством и верним народом био је и гост Основне Школе  „Ђура Јакшић“,где су добри домаћини били директор г. Бранимир Девић,са наставницима и учитељима школе. Вероучитељ Лела Скробоња  са ученицима веронауке припремила је скромни али леп програм у част доласка Епископа Илариона .После послужења у школи,приређена је трпеза љубави у сали Месне заједнице.

 

Share Button