КОНЦЕРТ ДУХОВНЕ МУЗИКЕ У БОРСКОЈ ЦРКВИ

 FSV_0471     На Духовски уторак 21. јуна, у храму Светога великомученик и победоносца Георгија у Бору одржан је концерт Удружења „Хор Феникс“из Бора.

Овим је хор обележио и увеличао како велики православни Празник, тако и Светски дан музике.

    Програм концерта чинила су дела нашег најчувенијег композитора Ст. Ст. Мокрањца, као и дела Кедрова и др. Иначе, целокупни садржај концерта чиниле су песме које су саставни део Литургије Св.Јована Златоустог.

     Хор „Феникс“ рођен је и почео  са својим радом под окриљем борског храма; прва аудиција одржана је управо у парохијском дому борске цркве марта 2014 год. Хор је почео да поје под именом „Св.Ђорђе“и у почетку је бројао десетак чланова. Временом се број чланова умножавао, а после веома кратког времена уследили су и први наступи, као и прва појања на Литургијама. Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона, хор је одговарао и на неколико Архијерејских Литургија, што је за аматерски хор са веома малим „стажом“ био велики изазов и подухват. Такође, са устаљивањем броја чланова, хор све чешће добија позиве за наступе, са разних страна. Почетком 2016 год хор мења назив у „Феникс“ и региструје се као удружење.

   Чланови хора су дакле мушкарци и жене различитих професија и узраста, но све их спаја љубав према музици и хорском певању, а нарочито према православном духовном хорском певању. Већина чланова хора су активни чланови Цркве и својим појањем улепшавају недељна и празнична Богослужења.  Оснивач и диригент хора „Феникс“  Александар Губијан, завршио је основне и мастер студије на Факултету уметности у Нишу, а предмет  Дириговање похађао је у класи др Сузане Костић.

Иначе, овај концерт је био својеврсна припрема за предстојећи велики наступ у оквиру манифестације „Хорови међу фрескама“ у Београду, а што се концерата у борској цркви тиче, сви су изразили наду да ће овакви наступи у будућности представљати правило а не изузетак.

FSV_0476

FSV_0471        FSV_0483

FSV_0469FSV_0477FSV_0479

Share Button