МОЛЕБАН ЗА БОЛЕСНИКЕ

       182315.bТоком протеклих неколико година у наш храм пристигле су велике светиње: Частица Часног Крста Христовог и мошти светитеља : Св. великомученика и победоносца Георгија, заштитника нашег града и нашехг храма, затим мошти Св.архиђакона и првомученика Стефана, Св. бесребреника Козме и Дамјана, Св. мученика Инокентија, частице моштију Св. Мученика Превлачких, Св. преподобних отаца Туманских Зосиме и Јакова новојављеног, као и делићи тканина са одежди великог угодника Божијег Св. Нектарија Егинског чудотворца и Преподобне матере Параскеве – Свете Петке. Ове. светиње се у нашој цркви налазе похрањене у посебном кивоту – ковчегу, испред иконостаса, са десне стране, испод иконе Св. Јована Крститеља. Сваког првог дана у месецу ( нпр. 1. априла, 1. маја, 1. јуна…) после вечерње службе, кивот са светињама се поставља на средину храма и испред њега се врши нарочито богослужење : Молебан за болеснике. 

Као да пркосе напретку науке и технике, број болештина које нападају савременог човека све је већи. Света Црква молитвено прати сваког свог члана од колевке до гроба и иза овога. Као израз састрадавања са сваким својим чланом од древних,  апостолских  времена врше се ове молитве за болеснике, било да болни страдају од душевних или телесних болести. У нашем народу се, нарочито у последњим годинама, умножио број врачара и разних шарлатана који не презају ни од чега само да би зарадили на туђој муци и невољи. Одлазак код оваквих лица представља тежак грех. У болести се, наравно, треба обратити лекару, али и од срца завапити за помоћ Богу и светитељима Божијим , нарочито када медицина да своју последњу реч и када се чини да за болесника више нема помоћи. Обично се тада по речима апостола Павла “ сила Божија у немоћи исказује“.

Зато позивамо све оне који страдају од разних болести да дођу да се заједно помолимо за исцељење. Имена свих оних који нису у могућности да лично учествују у молитви могу се написати на цедуљици и предати у храму пред почетак молитве.

МОЛЕБАН ЋЕМО СЛУЖИТИ 1. СЕПТЕМБРА

у 18: 00 часова, након вечерњеег богослужења. 

20151101_171932

Share Button