НЕДЕЉА СИРНА – БЕЛЕ ПОКЛАДЕ

 

НЕДЕЉА СИРОПУСНА

У име Оца и Сина и Светога Духа ,

       Ево нас и ове године на прагу Васкршњег Поста , седмонедељног тајанственог путовања , којим се припремамо за Празник над Празницима , за Васкрсење Христово . Слушали смо током претходних седмица приче из Јеванђеља , о митару и фарисеју , о блудном сину , о страшном и последњем догађају Суда Христовог и поново смо као деца која стално морају да понављају исте лекције да их не би заборавила , учили шта нам то Господ поручује – какав је то прави , богоугодни пост од кога ћемо имати користи  и какво је то лицемерно , фарисејско побожњаштво , које је мрско Богу а погубно за човека и које треба да избегнемо . Зато је можда право време  сада , пре него што закорачимо у Часно време Поста да се запитамо : какав је уопште смисао хришћанског поста , зашто су у нашој светој Цркви установљени тако дуги и строги постови и који то лични мотиви покрећу свакога од нас да држи и издржи  ово својеврсно добровољно Распеће у Име Распетог и Васкрслог Богочовека . Неки посте ради свог телесног здравља . То је истинито и добро , али ни издалека довољно . Онај ко пост схвати само као неку врсту телесне дијете , тешко да ће моћи да га издржи и неће у потпуности схватити и доживети силу поста која у целости припрема човека за преображај . Неки посте зато што је таква вековна традиција и то им је довољно . Но , ако чувамо традицију само зато што је традиција , ако чувамо нешто што је старо , само зато што је старо не улазећи у дубљи смисао свега тога , ту нема живота и млади нараштаји који долазе неће прихватити ту и такву веру . Неки посте због тога што је тако прописано канонима које је Црква донела на Саборима и не питају се како и зашто су свети Оци донели баш те и такве каноне . Спасоносно је држати се канона , али је спасоносно и када знамо какав је њихов смисао , да бисмо и другима могли пренети радосну вест и подстакнути их да уђу у Цркву и прихвате средства свога исцељења од којих је једно и пост . Неки посте , јер једноставно осећају да им пост прија и да им је добро када посте . Није ни чудо , јер пост је најприроднији начин и исхране и постојања за човека , начин којим је живео и хранио се још први човек у рају . Но , опасно је ако нашим животом , а нарочито духовним животом почнемо да се управљамо према нашим осећањима , јер ништа није варљивије на свету од разума и осећања огреховљеног човека . Неки посте као робови , плашећи се казне Божије ако прекрше пост , други посте као најамници , очекујући награду за свој труд , али нас Господ позива да не будемо ни робови , ни најамници , но синови и кћери , цареви и свештеници Његови .

   Да бисмо схватили прави и потпуни смисао поста као вековне праксе у животу наше Цркве , морамо га посматрати у пуноћи поруке Јеванђеља . О чему је то Господ Исус Христос највише причао , о чему су то  четворица Јеванђелиста  и други апостоли највише писали ?  Када читамо Спаситељеве приче , видимо да су све оне , без изузетка – приче о Царству Божијем . Није нам Господ оставио упутства о томе како да савршено уредимо друштво овде на земљи . То непрестано покушавају овосветски мислиоци , политичари , револуционари и многи други , па се труде да својим конструкцијама и реконструкцијама , својим крвавим револуцијама и контрареволуцијама , својим војним ударима и демократским изборима створе рај на земљи . Но , какав рај је могућ , када је човек у својој бити биће покварено грехом , па кад би нас овакве и ставили у рај , ми бисмо од раја направили пакао и то за веома кратко време . Није дакле Христос учио људе о царству овога света , но о Царству Божијем и Животу Будућег Века .

А какав ће човек бити у том будућем Царству и како ће живети ? То не знамо потпуно , али нам је делимично откривено . Што око људско не виде и ухо не чу , то уготови Бог онима који га љубе каже апостол Павле тајновидац . Какав ће то човек у Царству Божијем бити , видимо и кроз личност Самога Господа после Његовог Васкрсења . Знамо да ће у томе Царству , у том рајском и блаженом стању учествовати цели човек , дакле не само душа , но и васкрсло и преображено тело . Но то тело ће бити не друго него другачије од овога које носимо сада , јер исцељени и обожени човек више неће имати телесних потреба . То је Господ јасно изразио у своме одговору садукејима , који нису веровали у васкрсење : да ће по васкрсењу човек бити сличан анђелима , да неће јести ни пити , да се неће женити ни удавати , но да ће постојати и живети у много већој слободи , без ограничења ичим земним .

И ту долазимо до правог и пуног смисла поста . Када постимо , ми живимо на тај божански начин , који иконизује и одсликава начин живота у Божијем Царству . То Царство још није дошло , ми га ишчекујемо , али је већ сада и присутно овде у својој икони , а то је Црква , то је света Литургија . И у том светлу нам постаје јасна и реченица којом почиње данашње Јеванђеље . У Царство Божије неће ући ништа нечисто , ништа зло , ништа грешно . Нико никога неће више моћи да повреди ни на који начин …И Бог ће отрти сваку сузу из очију њихових , и смрти неће бити више , ни жалости , ни јаука , ни бола неће бити више , јер прво прође вели у Откривењу још један велики тајновидац , свети Јован Богослов . Зато је неопходно да још овде и сада опростимо једни другима , да би и нама било опроштено . Човекољубиви Бог је дакле наше спасење ставио у наше руке . Ако очистимо срце од зла , оно ће бити ишчупано из корена и неће донети своје гадне плодове . Нека би дао Бог да у данима који су пред нама будемо очишћени , исцељени , и на крају нека нас Једини Човекољубац удостоји обожења кроз сједињење са Собом у светим Тајнам Тела И Крви Његове . Њему , Распетом и Васкрслом ради нас и нашега спасења нека је свака слава , част и поклоњење у Цркви његовој  , сада и увек и у векове векова . Амин

 

 

Share Button