Одржана промоција романа „Српско срце Јоханово“

    srpsko_srce_johanovo_vv У среду, 23. марта 2016. године,  у 19.00 часова, у великој сали Дома културе у Бору одржана је промоција романа „Српско срце Јоханово“, аутора г. Веселина Џелетовића из Београда, председника Удружења књижевника „Поета“, уз присуство великог броја наших суграђана. Промоцију романа Српско срце Јоханово, осим хора наше цркве, под вођством диригента г. Александра Губијана, улепшала је и Етно група „Ђурђевак“, ученице ОШ „3. Октобар“ из Бора, са диригентицом наставницом Тамаром Глишић.

   Старешина храма Св. Георгија протојереј Миленко Бајић поздравио је госте г. Веселина Џелетовића и г. Слободана Росића, менаџера Удружења, свештенство и верни народ. Потом је црквено-градски хор при храму Св. Георгија „Феникс“ отпојао химну „Боже правде“ и Молитву Господњу „Оче наш.“

   Протојереј Миленко Бајић је потом рекао:  „Промоција је замишљена и реализована у дане кад наш народ обележава две веома трагичне годишњице наше новије историје : 12-о годишњицу мартовског погрома на Косову и Метохији (17. 3. 2004.), а 24. марта  и 17-у годишњицу НАТО бомбардовања СРЈ (1999). У спомен на ова два трагична догађаја ми требамо да проговоримо и говоримо о једној болној, тешкој и недовољно истраженој теми, о теми о којој се не говори јавно, о злочину за који још нико није одговарао, о злочину који још увек траје. Тема романа је трговина органима Срба  отетих на окупираном Космету, срцу Православља. Према подацима Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Канцеларије за Косово и Метохију, постоје информације да се ради о преко 1200 отетих Срба, који се и дан данас воде као нестали.  Они су киднаповани и пострадали у време мира а не рата, када су  страни мировњаци и посматрачи затворених очију посматрали злочине терориста ОВК. Ми имамо задатак да о страдању нашег мученог и напаћеног народа на распетом Косову  причамо и сведочимо, не само вечерас и овде, већ увек и на сваком месту: да говоримо  о неправди , злу, страдању и патњи, али и о мученичкој смрти наших сународника, браће и сестара. Не смемо да заборавимо страдалну историју српског народа,  јер како неко једном рече: Србин и када један на свету остане, он је народ. Косово је светиња, наш аманет будућим поколењима.“

    Потом је Етно група „Ђурђевак“ са диригентицом Тамаром Глишић отпевала песму „Густа ми магла паднала“.

   Присутнима се обратио г. Слободан Росић, менаџер Удружења књижевника „Поета“, говорећи о Удружењу и самом роману, који је до данас доживео 13 издања и преведен је на енглески, руски, немачки, француски, италијански и шпански језик.

   После песме “ Божури“ , у извођењу Етно састава „Ђурђевак“,  окупљенима се обратио аутор романа г. Веселин Џелетовић и говорио је о настанку романа, о истинитој причи о Немцу који је купио срце Србина са Косова. „Имао сам сусрет са човеком који носи срце Србина и та прича је произвела у мени толику бол, да сам једноставно написао ту поему од 5 страница, за два сата. Тако се и данас питам да ли сам то ја писао или ми је неко диктирао. Касније сам додао још неке податке те истините приче, а онда, пошто је поема кратко књижевно-уметничко дело, нисам могао да је издам, већ сам је објавио на интернету. Много је људи прочитало и то ме је натерало да ову болну људску причу преточим у роман. Порука коју роман носи јесте да не смемо дозволити да се то све понови“. Публика је наградила аутора громогласним аплаузом,који је трајао скоро 5 минута.

     Дечица из групе „Ђурђевак “ су потом отпевале песму „Косово“, која је већини присутних измамила сузу у оку.

   На крају се протојереј Миленко Бајић захвалио цењеним гостима на труду и времену које су одвојили да нам донесу ову потресну и тужну причу, као и нашим суграђанима, који су по веома лошем времену  смогли да дођу и чују истину.

Прилог Радио Телевизије Бор можете погледати ОВДЕ.

Share Button