Архијерејска Литургија пређеосвећених Дарова у Бору

Његово Преосвештенство епископ Тимочки Г.Г. Иларион служио је, у среду друге Недеље Великог поста, Свету Архијерејску Литургију пређеосвећених дарова у Храму Св. Георгија Победоносца у Бору. Након Свете Литургије епископ Иларион одслужио је и Парастос невино пострадалим жртвама у злочиначкој НАТО агресији на нашу земљу.

„Заиста, ми, као православни хришћани смо благословени, јер имамо ту прилику да се у току Часнога Поста причешћујемо Светим Тајнама Христовим у дане када се по Типику не служе пуне Литургије када се врши освећење и претварање Дарова. Него имамо прилику да се управо на овој и оваквој Литургији пређеосвећених Дарова причешћујемо Светињама Господњим. И то је већ незамислив дар Господњи и велика радост за нас хришћане, што уједно и треба да нам послужи за сталну благодарност ка Господу и Цркви Његовој да се што чешће причешћујемо“, рекао је епископ Иларион. „Али како је то Причешће лек бесмртности ако људи ипак умиру?“, запитао се владика појашњавајући да се ми рађамо од мајке телом и душом и то је први корак ка Царству Небеском. Затим се телом, духом и душом рађамо за живот вечни Светом тајном крштења. „А смрт је само један пролаз, врата кроз која пролазимо да бисмо искорачили у свет духовни. И привремено се растајемо од оваквог тела какво имамо и какво га носимо. Привремено до страшног суда Господњег када ће се душе поново сјединити са преображеним телима нашим и тада ћемо поново постати људи у пуноћи сазнања“.
„И као што се сваки човек у одређеном тренутку раздваја од тела, тако су и многе хиљаде наших земљака пострадалих у непријатељској злочиначкој НАТО агресији“, рекао је владика, напоменувши да такав злочин није виђен у новијој историји Европе. „Наравно, такав злочин се није догодио без допуштења Божијег. Јер Господ на чудесне начине бира себи изабранике за Царство Небеско и све окреће на добро“, закључиио је епископ Иларион.

Његовом Преосвештенству саслуживали су протојереј – ставрофор Љубомир Јовановић, протонамесници Влада Вуковић, Самоило Шергић, Радоје Мијовић, старешина Храма, и архиђакон Илија (Јовановић). Након Свете Литургије и помена невиним жртвама НАТО агресије уследио је братски састанак и исповест свештенства намесништва борско – поречког.

Share Button
About Mилан Андрејић 72 Articles
Боранин, студент Теологије.

1 Trackback / Pingback

  1. Архијерејска служба и исповест свештенства борско-поречког намесништва -

Comments are closed.