Божић у Бору и околини

Вели10584063_547795792042859_9070944097344507111_nки празник Рођења Господа нашег Исуса Христа – Божић , са свим данима који Му претходе и следују и ове године је свечано и торжествено прослављен у Бору и околним местима.

На Бадњи дан, у само праскозорје, свечано су донети посечени бадњаци у борску цркву. Бадњаке је, по већ устаљеном обичају у Бору, донео старешина борске цркве протојереј Миленко Бајић, са одборницима Црквене општине. Као и сваке године , радници ЈКП “ 3.Октобар“, као и припадници борског Секретаријата Унутрашњих Послова дали су свој велики допринос и помогли да све протече како доликује.

Литургију Светог Василија Великог на Бадњи дан служио је протојереј – ставрофор Душан Ћирић  уз саслужење протојереја Ратка Тобића.

На само Бадње вече, као радосни увод у само празновање полазници веронауке борских основних школа извели су у храму божићну представу, уз игроказе, рецитал и божићне песме. Представу су са својим ученицима припремиле вероучитељице Лела Скробоња и Нина Михаела Ћирић.

Празнично бденије служио је протојереј – ставрофор Душан Ћирић . Након освећења и налагања бадњака у порти храма, верном народу су подељене освећене гранчице и пригодно послужење – смокве, ораси, суве шљиве и бомбоне. До касних сати ове свете и тихе ноћи верни су хрлили у храм да се помоле и поклоне Богомладенцу, и поред веома ниске температуреи и јаког мраза.

На сам празник Рођења Христовог – Божић, свету Литургију су служили архијерејски намесник борско – поречки протојереј -ставрофор Душан Ћирић и старешина борског храма протојереј Миленко Бајић, који је прочитао Божићну посланицу Патријарха Иринеја и Архијереја Српске православне цркве.

Предузеће „Текијанка“ је ове године даровала борском храму велику чесницу, коју су преломила дечица сабрана на божићној Литургији, а златник је извукао студент Богословског факултета чтец Милан Андрејић.

Остали борски пароси на овај радосни дан обишли су села која су у саставу борских парохија, да и са тамошњим живљем кроз свету Литургију  поделе пуноћу радости празновања Рођења Богомладенца Христа.

Радост празника настављена је и литургијским сабрањима на празник Сабора Пресвете Богородице и празник Св. архиђакона и првомученика Стефана, чији се део светих моштију налази у борском храму.

 

Share Button