Дани Великогоспојинског поста у Бору

   

У Цркви Христовој личност Пресвете Богородице је одувек посебно поштована, а један од видова тог поштовања Богомајке јесте и Успенски (Госпојински) пост који је установљен у Њену част.

Лик Свете Дјеве посебно се разоткривао народу Божјем још у Старом Завету праобразима: у Лествици Јаковљевој, Купини неопалимој, у чудесном пролазу Јевреја кроз Црвено море, у сасуду са маном, у Гедеоновом руну, а на крају пророк Исаија предсказује: Ето, девојка ће зачети, и родиће сина, и даће му име Емануил“ (Ис. 7, 14). Због своје непроцењиве улоге – Рођења Господа нашег Исуса Христа Спаситеља нашег, Пресвета Владичица Богородица одувек је посебно поштована, а Црква јој је богомудро, као израз поштовања, подарила Успенски (Госпојински) пост који претходи празнику Њеног Успенија.

Свако помињање поста подразумева и истицање нераскидиве везе са Светом Евхаристијом, јер је сваки пост саставни део литургијског живота. Сваки подвиг Хришћана у посту и молитва своју пуноћу добија у активном учествовању у Светој Литургији, будући да пост сâм по себи никада није био индивидуални чин, већ је увек био поткрепљен литургијским опитом Цркве, добијајући у евхаристијском сабрању своју круну.

Бранислав Илић, теолог

преузето са званичног сајта Српске Православне Цркве

 

       Православни верници у Бору и околини увек су показивали посебно поштовање према  Великогоспојинском посту. Мада је ово период годишњих одмора и распуста, црквени живот је динамичан, велики број верних приступа светим тајнама покајања и причешћа. Братство храма је због тога одлучило да у току овога поста свакога дана буде служена Света Литургија.

   На самом почетку поста, на празник Светих мученика Макавеја, након Свете Литургије, по традицији освећена је вода и раздељена вернима који су је понели својим домовима као велику светињу и благослов. У вечерњим сатима, сви свештеници су саборно одслужили Свету тајну Јелеосвећења, помазавши на крају све сабране вернике освећеним јелејем.

   Уочи великог празника Преображења Господњег, празнично бденије служио је парох шести борски протојереј Саша Степановић. Литургијом на сам дан празника началствовао је протојереј Миленко Бајић, који је након читања јеванђелског зачала  произнео надахнуту беседу о смислу и значају овог празника.

    Храм је био претесан за верни народ који је смерно приступао Светој Чаши. На крају литургије је, по древном обичају, освећено грожђе, које је уз нафору подељено за благослов свима.

     

 

Share Button