Ђурђевдан у Бору

 

       Борска црква прославила је своју храмовну славу – Светог великомученика Георгија Победоносца. Цела седмица уочи празника била је у знаку радосних припрема за прославу овог великог угодника Божијег, коме је посвећена прелепа борска црква. 

 У уторак 1. маја  одслужен је, по традицији, Молебан за болне са изношењем делића моштију Св. Георгија које се чувају у борском храму. Иако су лепо време и државни празник измамили Боране на излетишта у околини града, ипак се велики број верних сабрао у храму узносећи молитве за исцељење болних Господу и Његовом великом угоднику Георгију.

  У четвртак 4. маја у великој сали Музичке школе „Миодраг Васиљевић“ предавање на тему Хришћански оптимизам одржао је протојереј – ставрофор Гојко Перовић, ректор цетињске Богословије. Многи Борани су већ имали прилику да упознају оца Гојка и да чују његова надахнуте речи, приликом поклоничких путовања светињама Црне Горе, у више наврата организованих преко агенције „Ходочашће“ Епархије тимочке, тако да је ово предавање изазвало велико интересовање.  

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   У петак 4. маја, у борском храму женска певачка група „Харалампије“ одржала је добротворни концерт. Прикупљени прилози биће уплаћени за лечење мале Петре Вјештице из Бољевца, која болује од карцинома мозга.

 

 

   Празнично бденије је у суботу 5. маја служио парох трећи борски, протојереј Ратко Тобић, а Свету Литургију на сам дан храмовне славе саборно су служили сви свештеници борски. Након свете Литургије и Литије пререзан је славски колач, а овогодишњи домаћини били су Горан Петровић и Гордана Стефановић. У литургијском сабрању учествовали су и председник Општине Бор Александар Миликић и потпредседник Општине, Бранко Перић. Након резања славског колача пригодну поздравну беседу произнео је старешина храма, протојереј Миленко Бајић, поздрављајући све сабране и честитајући заједничку славу. Потом је  у порти храма припремљено  послужење за верни народ који се у великом броју сабрао да прослави заштитника свог храма и града Бора – Cв. великомученика Георгија победоносца.

 

Share Button

1 Trackback / Pingback

  1. Ђурђевдан у Бору -

Comments are closed.