Мироточива икона Св. цара Николаја Романова долази у Бор!

     Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа тимочког Господина Илариона,  у нашем храму ће,  у среду 19. септембра 2018. године бити дочекане велике светиње: мироточива икона Светог мученика цара Николаја Романова и икона Светог кнеза Лазара великомученика косовског. Ове светиње ће у наш град и храм донети браћа и сестре из СРПСКО – РУСКОГ  УДРУЖЕЊА  ПРАВОСЛАВНА ПОРОДИЦА.  Са благословом Његове Светости Патријарха Српског Господина Иринеја, а у организацији поменутог Удружења, ове светиње су у крсном ходу – литији кренуле из Београда, и у наредном периоду ће, пролазећи кроз многа места у источној и јужној Србији, боравити у великом броју храмова и манастира наше цркве; крајње одредиште крсног хода је манастир Грачаница.

   Икона руског цара – мученика замироточила је прошле године у манастиру Лешје на празник Покрова Пресвете Богородице.

   Позивамо све наше суграђане да се окупимо и у молитвеном сабрању дочекамо ове светиње. Не треба нарочито подсећати на историјске везе које спајају царску Русију и нашу отаџбину а нарочито град Бор.    Многе руске породице које су пред налетом бољшевичког терора напустиле своју отаџбину нашле су свој нови дом управо у нашем граду; међу прогнаницима је било и доста свештеника који су своју службу Богу наставили у Тимочкој Крајини. Управо је један од руских емграната из тог периода, архитекта Андреј Клепињин,  пројектовао храм Св. великомученика Георгија,  Његов син Димитрије постао је свештеник у Руској заграничној цркви, да би за време Другог светског рата мученички пострадао у логору Дора. Отац Димитрије је званично канонизован за свештеномученика 2002. године.

Због свега овога, а пре свега због самог молитвеног сабрања у овим тешким и судбоносним данима за нашу земљу и сав хришћански свет, позивамо све да се у што већем броју саберемо и дочекамо велику светињу.

Дочек иконе је у СРЕДУ 19. СЕПТЕМБРА 2018. ГОДИНЕ У 17: 30

НА ПЛАТОУ ИСПРЕД ХРАМА СВЕТОГ ЂОРЂА

ПО УНОШЕЊУ ИКОНА У ХРАМ ВЕЧЕРЊЕ БОГОСЛУЖЕЊЕ

СА АКАТИСТОМ СВЕТОМЕ ЦАРУ – МУЧЕНИКУ

Share Button