МОЛБА ЗА ПОМОЋ!

ДРАГА БРАЋО И СЕСТРЕ У ХРИСТУ !

МОЛИМО ВАС ДА У СКЛАДУ СА ВАШИМ МОГУЋНОСТИМА ПОМОГНЕТЕ ОБНОВУ ЦРКВЕ УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ У СЕЛУ БОРСКА СЛАТИНА .

ЦРКВА УСПЕЊА ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ ОСВЕЋЕНА ЈЕ 1861 . ГОДИНЕ . ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ ЦРКАВА У ТИМОЧКОЈ КРАЈИНИ И , СВАКАКО , НАЈСТАРИЈА ЦРКВА НА ТЕРИТОРИЈИ БОРСКЕ ОПШТИНЕ . САГРАЂЕНА ЈЕ ПО УГЛЕДУ НА САБОРНУ ЦРКВУ У БЕОГРАДУ , ИСТОГА СТИЛА КАО И СВИ ВЕЛИКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРАМОВИ У СРБИЈИ ПОЛОВИНОМ 19 . – ОГ ВЕКА .ЦРКВА ЈЕ ВЕЛИКИХ ДИМЕНЗИЈА , У СКЛАДУ СА МЕСТОМ И УЛОГОМ КОЈЕ ЈЕ СЕЛО СЛАТИНА У ОВОМЕ ПЕРИОДУ ИМАЛО У ОВОМЕ ДЕЛУ СРБИЈЕ .
У ПОСЛЕРАТНОМ ПЕРИОДУ ЦРКВА ЈЕ БИЛА ДОСТА ЗАПУШТЕНА И ВРЕМЕНОМ ЈЕ ПОТПУНО ОРОНУЛА . КРОВНА КОНСТРУКЦИЈА ЈЕ ПРОПАЛА И , УСЛЕД ПРОКИШЊАВАЊА , ДОШЛО ЈЕ ДО ОБРУШАВАЊА ДЕЛА СЕВЕРНОГ ЗИДА , КАО И ДО ПОТПУНОГ ОШТЕЋЕЊА МАЛТЕРА У УНУТРАШЊОСТИ .ПОЧЕТКОМ ДЕВЕДЕСЕТИХ ГОДИНА , КРОВ И ФАСАДА ЦРКВЕ СУ ГЕНЕРАЛНО ОБНОВЉЕНИ И ЗИДОВИ СУ УЧВРШЋЕНИ МАСИВНИМ САЈЛАМА . НАЖАЛОСТ , НИЈЕ СЕ ОСТВАРИО ПЛАН ДА СЕ И УНУТРАШЊОСТ ЦРКВЕ КОМПЛЕТНО ОБНОВИ , ДА СЕ ИКОНОСТАС РЕСТАУРИРА И ДА СЕ ПОРТА ОГРАДИ .
У ИМЕ ЦРКВЕНОГ ОДБОРА И СВИХ МЕШТАНА СЕЛА СЛАТИНА , МОЛИМО ВАС ДА НАЂЕТЕ НАЧИНА И СРЕДСТАВА ДА НАМ ПОМОГНЕТЕ ДА СЕ РАДОВИ ЗАВРШЕ И ДА ОВА СВЕТИЊА ПОНОВО ЗАБЛИСТА У СВОМ ПУНОМ СЈАЈУ .
НЕКА БИ СВАКИ ДАРОДАВАЦ И ПРИЛОЖНИК БИО СТОСТРУКО НАГРАЂЕН И БЛАГОСЛОВЕН ОД ГОСПОДА ВАСКРСЛОГ И ЊЕГОВЕ ПРЕСВЕТЕ МАЈКЕ !
БРОЈ РАЧУНА ЗА ПРИКУПЉАЊЕ ПРИЛОГА ЈЕ :

145 – 18611 – 14 / МАРФИН – БАНКА ; БОР

УНАПРЕД ЗАХВАЛНИ ,

ЦРКВЕНИ ОДБОР И СТАРЕШИНА ЦРКВЕ

ЈЕРЕЈ САША СТЕПАНОВИЋ


Share Button