Предавање на тему “ Безбедност деце и младих у саобраћају“

У Парохијском дому у организацији Црквене општине у Бору oдржано је предавање под називом „Безбедност деце и младих у саобраћају на територији града Бора”. На предавању је говорио Игор Велић, мастер инж. саобраћаја.

Своје стручно знање, стечено добрим делом кроз свакодневну праксу, као и своја искуства, изнео је присутнима, упознавши их са бројним изазовима и проблемима са којима се сви учесници у саобраћају свакодневно сусрећу.

Поштовање прописа и културна свест о томе да не угрозимо свој, али ни туђ живот, свакако су предуслови  сигурног кретања. Представљени су значајни статистички подаци који говоре о броју саобраћајних незгода и повредама деце и младих, код нас и у свету.

На територији града Бора у периоду од 2014. до 2018. год. регистровано је 675 незгода у којима је живот изгубило 16 лица, док је 424лице задобило теже или лакше повреде. Што се тиче младих лица (старости од 15 до 30 година.) у посматраном периоду је повређено 128 лица, до је њих тројеизгубило живот.На предавању је било речи и о значају коришћења сигурносних појасева, дечијих ауто-седишта, о утицају брзине, алкохола, умора и мобилног телефона на настанак саобраћајне незгоде. Предавање су пратили и видео клипови потресног садржаја на којима су приказани карактеристични случајеви саобраћајних незгода и грешака који учесници у саобраћају праве.

Младима треба указати на последице непажње и едуковати их кроз школску и друге додатне наставе како би безбедно свакодневно прелазили пут од куће до школе.

Истакнуто је да је и улога родитеља веома битна, јер они својим примером утичу на то какао ће се деца понашати.

Закључак је да се кроз оваква и слична предавања, која треба да постану обавезна у свим школама, може много постићи на превенцији незгода у саобраћају у којима учествују најмлађи.

У будућности суочаваћемо се са чињеницом да ће човек увек правити грешке у саобраћају. Зато је потребно пројектовати систем који ће грешке исправљати. Успех у безбедности саобраћаја ће зависити од тога колико ће друштво бити спремно да прошири круг одговорних за саобраћајне незгоде.

За више информација о овој теми можете прочитати у колумнама Игора Велића на следећем сајту www.zamedia.rs/blog

Share Button
About Mилан Андрејић 75 Articles
Боранин, студент Теологије.