ПРЕОБРАЖЕЊЕ ГОСПОДЊЕ

Српска Православна Црква слави Преображење Господње, празник који у црквеном календару и у народу има изузетан значај. Овај непокретни празник, који се увек слави 19. августа по новом, односно 6. августа по старом календару, обележен је црвеним словом, што га сврстава међу такозване заповедне празнике.
Наша Света  Црква Светим литургијама прославља на овај дан успомену на догађај који се збио на Тавору, треће године од почетка проповеди Исуса Христа. Тада је он, како каже јеванђељско предање, први пут пред одабраним ученицима Петром, Јаковом и Јованом, показао своју божанску природу препоручивши им да чувају пеображењску тајну до Васкресења и не клону духом у данима његовог страдања.
За хришћански свет смисао живота је вера у Васкрсење, а тајну свог Васкрсења Христос је први пут објавио својим ученицима на Тавору, па отуда и значај празника Преображења за Православно Хришћанство.
Господ Исус Христос,Син Божји дошао је да поднесе највећу жртву,пострада на крсту за наша сагрешења и спасење људског рода и да је своје најближе ученике позвао ‘да буду сведоци славе његове пре страдања на Голготи’.
Икона Преображења са Господом у белим хаљинама изнад Тавора симбол је висине хришћанске мисли. ‘И засја се лице његово као сунце и хаљине његове постадоше беле као снег…’, записано је у Јеванђељима поводом овог догађаја.
У Православним храмовима се на Преображење износи и благосиља нови род грожђа, које се према православном српском обичају, први пут једе на овај празник.
У Храму Светог Георгија у Бору Свету Литургију служио је јереј Саша Степановић.парох VI борски.Причестио се велики број верних,који су се постом и молитвом припремали за приступање великој Тајни Покајања и Причешћа.
Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply