Свети Архангел Гаврило,26. јули 2010.

Данас наша Света Српска Православна Црква слави ове светитеље:Све­тог ар­хан­ге­ла Га­ври­ла,Светог Јулијана, епископа кеноманског у Галији,Преподобног Стефана Саваита и Преподобну Сару Мисирску.

Свети Архангел Гаврил

Овај велики архангел Божји празнује се 26. марта. На данашњи дан пак славе се његова јављања и чудеса кроз сву историју људскога спасења. Држи се да је ово славље установљено прво у Светој Гори у IV веку за време царева Василија и Константина Порфирогенитa и патријарха Николе Хрисоверга, а поводом јављања овог архангела у једној келији  до Кареје, где је прстом по камену исписао песму Богородици Достоjно јест. Због тога догађаја ова келија се назвала и до данас назива келија „Достојно”. У вези с овим помињу се и остала јављања архангела Гаврила, као: јављање Мојсеју, кад је овај чувао стадо Јоторово, којом приликом  је архангел саопштио великом избранику Божјем како је створен свет и све остало што је Мојсеј после записао у књизи Постања; јављање пророку Данилу и саопштење тајне о будућим царствима и о доласку Спаситеља, јављање светој Ани и обећање, да ће родити кћер, преблагословену и пречисту Дјеву Марију; многократно јављање светој Дјеви, док се ова бавила у храму јерусалимском; јављање Захарији првосвештенику и саопштење о рођењу Јована Претече и кажњавање истога немилом зато што није поверовао речима његовим; јављање опет светој Дјеви у Назарету и саопштење благовести о зачећу и рођењу Господа Исуса Христа; јављање праведном Јосифу; јављање пастирима код Витлејема; јављање самом Господу у врту Гетсиманском, када је он Господа као човека крепио пред страдање, јављање женама мироносицама….

У храму Светог Георгија Литургију је служио протојереј Душан Ћирић,парох I,уз саслужење протонамесника Ратка Тобића,пароха III борског.

Портал Победоносац и свештенство Црквене Општине борске желе Проти Душану,протиници Љиљи,Јасни и Немањи срећну и Богом благословену крсну славу и свако добро од Господа,и да још дуго дочекују крсно име у здрављу и весељу!

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply