ВЕЛИКА ОБНОВА ДУХОВНОГ ЖИВОТА У ХАЈДУК – ВЕЉКОВОЈ КРАЈИНИ

Простор  Источне Србије , одн . Тимочке Крајине , који се углавном помиње у „жутој штампи“ и осталим „жутим“ медијима у разним сензационалистичким и штетним причама о „влашкој магији“ и мрачно – шарлатанским окултним појавама , ових дана , на радост свих нормалних и креативних људи добре воље , показује своје сасвим друго и неупоредиво лепше лице . А то је лице освештане земље , земље коју је Христова вера преобразила у древним временима , земље светога Никите Ремезијанског и Никодима Тисманског , земље чије житеље красе храброст , скромност , гостољубље и остале хришћанске врлине .

После величанственог вишедневног Васкршњег Саборовања на остацима древне Феликс  Ромулијане , када је Његова Светост Патријарх Српски Господин Иринеј служио Свету Архијереску Литургију уз саслужење више Архијереја наше помесне Цркве на остацима ранохришћанске базилике  , једног од више храмова који се налазе у комплексу саме Ромулијане и када је то литургијско славље продужено кроз поучна предавања , изложбе и концерте , обнова духовног живота добија нове замахе . Захваљујући неуморном труду надлежног архијереја , Епископа Тимочког , Господина Јустина , који већ деветнаест година мудро крмани бродом ове богоспасаване Епархије , као и ревносним свештеницима , монасима и вернима , видљиви су плодови рада на свим пољима духовне обнове . То је изразито видљиво на подручју Арх.намесништва борско – поречког , у коме се и поред материјалног сиромаштва и свеопште кризе неуморно ради на обнови старих оронулих храмова , као и на подизању нових , јер је  леп , чист и уредан храм неопходни услов литургијског живота у једном месту .

Црква посвећена Силаску Светога Духа на Апостоле у селу Кривељу надомак Бора ове године прославила је велики јубилеј : 130 . година од завршетка изградње . Захваљујући највећим делом помоћи Рударско – Топионичарског Басена Бор , храм је у потпуности обновљен . У Недељу , 31 . јула , Епископ Јустин је обавио чин малог освећења храма и потом служио Св . Архијерејску Литургију са свештенством Арх . Намесништва борско – поречког . Том приликом је Владика рукопроизвео надлежног пароха , протонамесника Ратка Тобића у чин протојереја , одавши му признање за дугогодишњи труд и рад на својој парохији .

На Велику Госпојину , древно село Слатина које се налази у непосредној близини Бора , а које се помиње још у турским пописима из 15 . – ог века имало је троструку радост . После дугих деценија у којима је велелепна црква посвећена Успењу Пресвете Богородице таворила у оронулости , препуштена зубу времена , захваљујући несебичној помоћи , како Рударско – Топионичарског Басена Бор , тако и великим личним залагањем Директора Топионице и Рафинације бакра , Господина Бобана Тодоровића , који је захваљујући великом ауторитету и харизми успео да окупи знатан број предузећа и појединаца око богоугодног дела обнове ове светиње , храм је потпуно обновљен  и на свој сто педесети рођендан просто је васкрсао у свој својој лепоти .

Црква Успења Пресвете Богородице је саграђена и освештана давне 1861 . године и ово је вероватно највећа црква на подручју Тимочке Крајине , а такође је и најстарија Црква на територији данашње борске општине . Грађена је у романтичарско – барокном стилу , као и сви велики храмови из периода владавине Обреновића . Својевремено је пред њеном лепотом без даха стајао и Феликс Каниц , што је описао у свом Путопису кроз ове крајеве . Посебну вредност цркви даје монументални барокни иконостас , рад чувене браће Марковић . На сам дан храмовне славе – Празник Успења Пресвете Богородице , Епископ Јустин је обавио чин малог освећења обновљеног храма и служио свету Архијерејску Литургију уз саслужење свештенства и монаштва Епархије Тимочке . Лепоту Богослужења у препуном велелепном храму употпунило је ангелско појање хора цркве Св.Тројице из Неготина . За време Литургије Епископ Јустин је у чин презвитера рукоположио ђакона Младенa Јовановића  и рукопроизвео надлежног пароха јереја Сашу Степановића у чин протојереја . Литургијско славље је продужено трпезом љубави за време које је Епископ Јустин доделио архијерејске похвалнице предузећима и појединцима заслужним за обнову како овога тако и других храмова.

У селу Доња Бела Река у току су завршни радови на обнови храма Свете Тројице , а у селу Метовница такође се приводе крају радови на новој цркви која ће бити посвећена Вазнесењу Господњем . Оба села се налазе у саставу Арх . намесништва борско – поречког . Такође у плану је да се у три села ( Бучје , Танда и Оштрељ) саграде цркве мањих димензија , тако да свако место добије своју светињу и своје парче Неба на земљи , где ће се народ Богу молити и причешћивати Светим Тајнама Христовим . Постоје и реална потреба да се у самом граду Бору сагради још једна црква , јер је постојећа црква Св . Ђорђа на периферији Бора одавно постала тесна за мноштво верног народа који свакодневно притиче овој Светињи да на извору Воде Живе гаси жеђ за истинским и вечним Животом.

                             

   

                                                                    

                             

   

Share Button