Видовдан,28(15) Јуни 2010.године

Видовдан је у историји српској вододелница и мерило.Он дели нашу историју на догађаје “пре Косова” и на догађаје “после Косова”. Овде реч “Косово” није географија, већ идеологија и идеал.Идеал постављен пред Српски народ у целини и пред сваког Србина понаособ још давне 1389. године.Тада је Видовдан постао најзначајнији датум у српској историји , догађај у коме је кулминирала сва наша историја од доласка на ову балканску ветрометину , са једне стране , и камен темељац на коме се градила сва наша историја од Косовске битке па све до данас , са друге стране…Видовдан је заиста Видов дан , када се јасно види и сагледава ” ко је вјера,а ко невера”.То је вечито српско огледало…Свети Кнез Лазар је на Видовдан довео до врхунца светосавски идеал српског човека , испунио светосавско српско Јеванђеље , које гласи:” Све за Христа , Христа ни за шта “.То је опредељење за Царство Небеско , за вечне духовне вредности : вечну истину , вечну правду , вечну наду , вечни живот.Тим вредностима је Свети Кнез испуњавао свој земаљски живот , за те вредности га је и положио.То су вредности за које вреди живети , али за које вреди и умрети када то затреба!
ЈА НЕ ОДЛУЧУЈЕМ ДА ЛИ ЋУ ИЋИ У БИТКУ ПО ТОМЕ КОЛИКА МИ СИЛА ПРЕТИ НЕГО ПО ТОМЕ КОЛИКУ СВЕТИЊУ БРАНИМ!
СВЕТИ мученик Лазар, кнез српски

У Храму Светог Георгија Свету Литургију је одслужио старешина храма протојереј Нико Туфегџић,уз саслужење протојереја Душана Ћирића, пароха I борског,и јереја Миленка Бајића,пароха V борског.
Причестио се велики број верних,а посебно радује велики број деце који приступају Светој Тајни Причешћа.
После Литургије су свештеници који су лужили Св.Литургију,уз саслужење протонамесника Ратка Тобића и јереја Саше Степановића у присуству верног народа одслужили парастос косовским јунацима и свима који су своје животе дали за веру и отечество.

Share Button

Be the first to comment

Leave a Reply