Завршена рестаурација фрескописа у борској цркви

У храму св. Георгиј у Бору завршена је рестаурација фрескописа који је рађен од 1993. до 1997. године, а који је радио сликар Небојша Костић. Ова обнова живописа обухватала је уклањање замашћене гарежи са фресака и ретуширање, односно потпуну обнову тешко оштећених делова на фрескопису. Радове на рестаурацији живописа обавио је студио за рестаурацију и конзервацију  „ Рестауратика“ господина Часлава Кнежевића из Београда.

Овом приликом подсетимо да је крајем 2018. године урађена и реконструкција и рестаурација иконостаса, на коме су, такође, извршени рестаураторски радови икона које красе овај иконостас чиме се отпочело са уређењем унутрашњости храма. Овим радовима унутрашњост храма је потпуно обновљена, а што се огледа и у постављању потпуно нове расвете која је рађена по пројекту инжењера и која има за циљ да додатно истакне лепоту постојећег живописа.

Поред расвете Храм је опремљен и новим мобилијаром.

Средства за обнову живописа у цркви највећим делом је обезбедила Градска управа на челу са градоначелником г. Александром Миликићем, а такође и верни народ и борски предузетници својим несебичним донацијама. На овај начин наш храм, опет, као и увреме изградње, служи као место јединства и делатног сусрета верног народа и локалне власти.

На крају ЦО Бор има ту част да обавести парохијане да ће се у наредном периоду отпочети са детаљним уређењем порте храма чиме ће бити заокружено уређење овог молитвеног дома који припада свима нама.

 

 

Share Button
About Mилан Андрејић 76 Articles
Боранин, студент Теологије.